نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
اطلاعات دریافتی از مرکز آمار ایران در طرح آمارگیری هزینه و درآمد خانوار نشان می دهد که در بخش روستایی، متوسط هزینه خالص کل برای یک خانوار روستایی در طول سال ۱۳۹۳ معادل ۱۳۸،۵۲۸،۰۰۰ریال و میزان متوسط درآمد سالانه یک خانوار روستایی در این سال۱۳۹,۰۵۱,۰۰۰ ریال بوده است. همچنین طبق آمارها از مجموع ۳۱ استان کشور در ۱۶ استان به طور متوسط میزان هزینه کرد خانوار روستایی در طول سال بیشتر از میزان متوسط درآمد آنان بوده است.
به گزارش اگری پرس بررسی نتایج طرح آمارگیری هزینه و درآمد خانوار شهری و روستایی سال۱۳۹۳ که در مهرماه ۱۳۹۴ توسط مرکز آمار ایران منتشر شد می تواند اطلاعاتی چند از وضعیت هزینه و درآمد خانوار کشور به ویژه خانوارهای روستایی در اختیار ما قرار دهد. طرح آمارگیری هزینه و درآمد خانوار از سال ۱۳۴۲ در مناطق روستایی و از سال ۱۳۴۷ در مناطق شهری به اجرا درآمده است. از سال۱۳۵۳ علاوه بر هزینه های خانوار، اطلاعات درآمد نیز گردآوری شد. هدف کلی طرح آمارگیری هزینه و درآمد خانوار، برآورد متوسط هزینه ها و درآمد یک خانوارها در سطح کشور است.
طرح آمارگیری هزینه و درآمد خانوار سال ۱۳۹۳ بر اساس آمارگیری از ۱۸۸۸۵ خانوار نمونه در نقاط شهری و ۱۹۳۹۰ خانوار نمونه در نقاط روستایی کشور اجرا شده است. آنچه که در این یادداشت به آن خواهیم پرداخت واکاوی اطلاعات مربوط به هزینه و درآمد خانوار روستایی در سال ۱۳۹۳ و سال های پیش تر از آن است.
اطلاعات دریافتی از مرکز آمار ایران و نتایج این آمارگیری نشان می دهد که در بخش روستایی متوسط هزینه خالص کل (شامل هزینه های خوراکی، غیرخوراکی و دخانی) برای یک خانوار روستایی در طول سال ۹۳ معادل ۱۳۸،۵۲۸،۰۰۰ریال بوده است که این رقم در مقایسه با سال ۹۲ افزایش ۹ر۶ درصدی را نشان می دهد.
بر اساس نتایج بدست آمده، در سال ۱۳۹۳ متوسط درآمد دددسالانه یک خانوار روستایی ۱۳۹,۰۵۱,۰۰۰ ریال بوده است که نسبت به سال قبل از آن ۸/۱۴ درصد افزایش داشته است.
طبق آمار درآمد کل سالانه خانوار روستایی (جدول بالا)، هرچند درصد رشد درآمد در چند سال گذشته مثبت بوده است اما مقدار عددی آن در بازه سال های ۱۳۹۰ الی ۱۳۹۳ پیوسته در حال کاهش بوده است به گونه ای که درصد رشد درآمد سالانه خانوار روستایی در سال ۱۳۹۰ نسبت به سال قبل از آن ۴ر۳۴ درصد رشد داشته است این در حالی است که این نسبت در سال ۱۳۹۳ در مقایسه با سال ۱۳۹۲ به عدد ۸ر۱۴ درصد رسیده است.
همچنین سهم هر یک از منابع درآمدی در کل درآمد روستایی از مشاغل مزد و حقوق بگیری، مشاغل آزاد کشاورزی و غیر کشاورزی و درنهایت سایر منابع (متفرقه) به ترتیب ۶ر۲۹، ۷ر۳۰، ۷ر۳۹ درصد بوده است.
در ذیل جهت آگاهی بیشتر، نمودار انواع هزینه های خوراکی یک خانوار روستایی در سال ۱۳۹۳ آمده است.
همچنین نمودار انواع هزینه های غیرخوراکی خانوار روستایی سال ۱۳۹۳ عبارت است از:
در ادامه با توجه به نتایج طرح آمارگیری، متوسط هزینه و درآمد خانوار روستایی به تفکیک استان در سطح کشور در جدول ذیل آمده است.
همان گونه که مشاهده می شود از مجموع ۳۱ استان کشور در ۱۶ استان به طور متوسط میزان هزینه کرد خانوار روستایی در طول سال بیشتر از میزان متوسط درآمد آنان بوده است. این بدان معناست که در این ۱۶ استان خانوارهای روستایی برای تأمین مایحتاج خوراکی و غیرخوراکی خود در طول سال علاوه بر هزینه کرد کل درآمد خود به استقراض روی آورده اند و یا اینکه در صورت وجود، از اندوخته پس انداز خویش در سال های قبل برای تأمین هزینه های خود در سال ۱۳۹۳ استفاده کرده اند.
هرچند که درمجموع میزان تفاضل بین درآمد و هزینه خانوار روستایی در کل کشور مثبت است اما مقدار این تفاضل بسیار ناچیز و در حد ۵۲،۳۰۰ تومان می باشد.
با توجه به آنچه ارائه شد اگر رویه موجود در درازمدت ادامه یابد موجب ایجاد شکاف بیشتر بین مناطق روستایی و شهری خواهد و در نتیجه مسائلی مثل فقر روستایی، افزایش مهاجرات روستاییان و… را در پی خواهد داشت.
دیدگاه بسته شده است.