نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
کشاورزان کشور بدون توجه به ترامپ و بایدن و تحریم هایی که وجود دارد سالانه بیش از ۴ درصد تولید را بیشتر کردند. به گزارش اگری پرس به نقل از خبرگزاری فارس، بررسی بخش های مختلف اقتصادی کشور موید این است هر زمانی با نادیده گرفتن محدودیت ها و فشارهای تحریم پیش رفته ایم اتفاقات […]
کشاورزان کشور بدون توجه به ترامپ و بایدن و تحریم هایی که وجود دارد سالانه بیش از ۴ درصد تولید را بیشتر کردند.
به گزارش اگری پرس به نقل از خبرگزاری فارس، بررسی بخش های مختلف اقتصادی کشور موید این است هر زمانی با نادیده گرفتن محدودیت ها و فشارهای تحریم پیش رفته ایم اتفاقات مهمی در اقتصاد کشور رخ داده است و هر زمانی اقتصاد خود را شرطی کرده و به رفع تحریم ها وابسته کرده ایم اقتصاد درجا زده است؛ یکی از این بخش ها که بیشتر با تلاش تولید کنندگان و اقدامات جهادی برخی مدیران توانست اقتصاد غیرشرطی را اجرایی کند و اقدامات خود را با تحریم ها محدود نکند بخش کشاورزی است که برکات خوبی هم به ارمغان آورده است.
این بخش که تامین کننده امنیت غذایی کشور است، کمترین تاثیر را از تحریم های ظالمانه دارد و به این دلیل قدرت مانور در این بخش زیاد است هر آنچه به عنوان مواد اولیه برای تولید نیاز است اعم از خاک و آب و نور و غیره در داخل فراوان وجود دارد.
مرور وضعیت بخش کشاورزی در سالهای گذشته هم نشان می دهد که اتفاقات مهمی رخ داده که بیشتر مدیون کشاورزان و برخی مدیرانی است که این را بر پایه تحریم ها شرطی نکردند و به جای چشم دوختن به توافقات برجامی و حرف و حدیث آمریکایی ها و کشورهای اروپایی بر تکیه بر توانمندیهای داخلی پیش رفتند.
بر اساس اعلام گروه پژوهشی برنامهریزی راهبردی کشاورزی و امنیت غذایی وزارت جهاد کشاورزی، امنیت غذایی کشور به رغم اعمال شدیدترین تحریمهای ظالمانه و بروز انواع تنشهای محیطی و شرایط سخت تولید و ریسک بالای سرمایه گذاری، ارتقاء یافته است.
همچنین ارتقای بهرهوری و صرفهجویی در مصرف آب و اعمال مدیریت تقاضا، ارتقای امنیت غذایی، سلامت و غنیسازی محصولات کشاورزی، حفظ و صیانت از منابع طبیعی، بهبود وضعیت خاک، توسعه صادرات و مدیریت بازار، توسعه صنایع کشاورزی و زنجیره های ارزش، در سایه دوری کردن از اقتصاد شرطی و بی توجهی به هر گونه تحریم ها اتفاقا در اوج تحریم ها شکل گرفته است اگرچه هنوز نواقص و کارهای بسیاری است که باید انجام شود.
بنابر اعلام این موسسه پژوهشی بخش کشاورزی علیرغم همه مشکلات و موانع موجود با اتکا به تلاش مجاهدانه ۳/۴ میلیون بهرهبردار در سال ۱۳۹۸ توانست با صادرات ۸/۵ میلیارد دلاری، سهم قریب به ۱۸ درصدی از اشتغال، سهم ۵/۳۲ درصدی ارزش افزوده کسب و کارهای مرتبط با بخش کشاورزی با احتساب بخشهای پیشین و پسین از تولید ناخالص داخلی و همچنین تولید ۱۲۳ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی،نقش مؤثری در رشد اقتصادی، تامین بیش از ۸۰ درصد انرژی غذایی مورد نیاز مردم از محل تولیدات داخلی،افزایش صادرات غیرنفتی و اشتغال نیروی کار ایفا کند و طی این مدت ارزش مواد غذایی تولید داخلی معادل بیش از ۸۵ درصد ارزش مصرف مواد غذایی مورد مصرف در کشور بوده است.
*افزایش میانگین ۴٫۳ درصدی تولیدات کشاورزی در سال در شرایط اوج تحریم
بر اساس اطلاعات رسمی مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات وزارت جهادکشاورزی مجموع تولیدات کشاورزی اتفاقا در دوره شدیدترین تحریمها در دوره ترامپ به رقم ۱۳۵ میلیون و ۷۲۷ هزار تن رسیده و افزایش ۴۰ درصدی دارد. متوسط تولیدات بخش کشاورزی در سالهای گذشته ۴٫۳ درصد در سال بوده است.
طی این مدت تولید محصولات زراعی ۳۴٫۵ درصد، باغی ۶۲٫۵ درصد، دام و طیور ۳۹٫۸ درصد و محصولات شیلاتی ۷۰٫۷ درصد افزایش داشته است.
ظرفیت فرآوری در صنایع تبدیلی و غذایی از ۳۲ میلیون تن به ۶۵ میلیون تن و ظرفیت سردخانه های نگهداری محصولات کشاورزی از ۷۶۵ هزار تن به ۴/۳ میلیون تن در سال ۹۸ رسیده است.
رشد ارزش افزوده بخش کشاورزی به ۸/۸ درصد در سال ۱۳۹۸ افزایش داشته است و تنها بخشی بوده که رشد ارزش افزوده آن در کشور مثبت بوده است.
سهم ارزش افزوده بخش کشاورزی از تولید ناخالص داخلی بدون نفت کشور به قیمتهای ثابت سال ۱۳۹۰ از ۷/۷ درصد به حدود ۲/۹ درصد در سال ۱۳۹۸ افزایش یافته است که با احتساب ارتباطات پسین و پیشین بخش کشاورزی، سهم کسب و کارهای کشاورزی بالغ بر ۵/۳۲ درصد میشود.
*رشد مداوم بخش کشاورزی با بی توجهی به موانع تحریم
تقویت امنیت غذایی کشور با افزایش تولیدات موجب کاهش وابستگی کشور به واردات شده به گونهای که کسری تراز تجاری بخش کشاورزی و غذا با ۳ میلیارد دلار مثبت به ۲/۴- میلیارد دلار در سال ۹۷ کاهش یافته است.
با وجود تحریم های ظالمانه و همچنین مسائل مرتبط با شیوع ویروس کرونا و اعمال محدودیتهای تجاری از طرف کشورهای مقصد صادراتی، تراز تجاری بخش در سال ۹۸ به منفی۸/۶ میلیارددلار افزایش یافت.و این در حالی است که در سال ۱۳۹۹ این تراز مجددا کاهش و به حدود ۴/۴- میلیارد دلار رسید.
ارزش صادرات بخش کشاورزی در سال ۱۳۹۸ به ۸۲/۵ میلیون دلار رسید و ارزش واردات بخش کشاورزی به ۷/۱۰ میلیون دلار در سال ۱۳۹۷ کاهش یافته و سال ۱۳۹۸ به ۶/۱۲ میلیون دلار رسیده است.
*کشاورزی تنها بخش با رشد مثبت در شرایط تحریم
بنابر اعلام موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی؛ در برخی از محصولات کشاورزی چون گندم، برنج، سیب زمینی، گوشت مرغ، شیر و انواع ماهی کشور به خودکفایی صددرصدی در سال ۱۳۹۸ رسیده است . تولید روغن نباتی نرخ رشد 115.8 درصدی داشته است و تولید گوشت قرمز با وجود خودکفایی ۸۲٫۴ درصدی در طی سال های ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۸ نرخ رشد نزولی حدود ۷٫۷ درصد داشته است.
بنابراین تنها دلیلی که برای رشد بخش کشاورزی در سالهای اخیر و در اوج تحریم وجود داشته کشاورزانی است که هیچوقت چشم خود را به اینکه ترامپ و بایدن چه می گوید و چه خواهد کرد ندوختند، آنها حتی با دستان خالی تولید را ادامه دادند و توانستند حتی در سال ۹۸ در شرایطی که همه بخش های اقتصادی رشد منفی داشتند، تنها این بخش رشد مثبت اقتصادی را تجربه کرده و به اقتصاد کشور کمک کند.
دیدگاه بسته شده است.