agripress0099به گزارش اگری پرس به نقل از خبرنگار مهر، انبه میوه‌ای گرمسیری و گیاه آن از سرده های تیرهٔ پسته‌ایان است. خاستگاه انبه شبه جزیرهٔ هند است. میوهٔ انبه علاوه بر مصرف خوراکی، آشپزی و آب‌میوه‌گیری، به عنوان طعم‌دهنده، رنگ‌دهنده و عطر کاربرد دارد. برگ‌های درخت انبه نیز مورد استفاده‌های زینتی قرار می‌گیرد.

بیشترین سطح زیر کشت انبه در ایران به استان هرمزگان اختصاص دارد. انبه در ایران در سواحل دریای عمان، مناطق راسک، سرباز، قصرقند، نیک شهر، دشتیاری و چابهار در سیستان و بلوچستان و همچنین در استان هرمزگان در شهرستانهای میناب، رودان، بندرعباس و جاسک کشت شده است، در شهرستان حاجی آباد هرمزگان نیز درختان انبه بارور یافت می‌شوند.

قدمت کشت این درخت در استان هرمزگان به بیش از ۳۰۰ سال می‌رسد، انبه همچنین در استان کرمان در شهرستانهای جیرفت وکهنوج کشت گردیده است. همچنین در شمال ایران در استان گیلان میوه ای ریز و آبدار وجود دارد که در اصطلاح عامیانه به آن انبه می گویند که در حقیقت بدلیل باردهی زیاد درخت آن در زبان گیلکی به آن انبوه گفته می شده و کم کم تغییر نام یافته است.

واردات بی رویه انبه های پاکستانی، هندی و آسیای شرقی به بازارهای ایران جای انبه مرغوب و با کیفیت تولیدی استان هرمزگان و سیستان و بلوچستان را در بازار تنگ کرد. بسیاری از علاقمندان به این میوه تابستانه اعتقاد دارند انبه های وارداتی از هند و پاکستان طعم و مزه ندارند در حالی که طعم انبه ایرانی مثال زدنی است. بسیاری از کشاورزان مینابی اعتقاد دارند نبود آب مناسب و خشکسالی های سالهای اخیر آسیب جدی را متوجه این محصول گرمسیری کرده است.

بسیاری از کشاورزان بالا رفتن ای سی آب چاه ها، قطع سهمیه آب کشاورزان توسط آب منطقه ای و عدم وجود برنامه حمایتی از این محصول را عوامل موثر در کاهش تولید این محصول پر طرفدار عنوان می کنند.

کاهش ۴۵ درصد تولید انبه در هرمزگان

معاون بهبـود تولیـدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی از کـاهش ۴۵ درصدی تولید محصـول انبه در استان خبـر داد.

سید سعید مدرس گفت: سطح زیر کشت انبـه در استان دو هـزار و ۸۰۸ هکتـار است کـه پیش بینـی می شود ۱۲ هزار تن انبه برداشت شود که نسبت به سال گذشته ۴۵ درصد کاهش نشان می دهد.

مدرس افزود: میزان تولید سالیانه انبه ۲۲ هزار و ۴۸۹ تن است که به دلیل شرایط نوسانات دمایی و کاهش بارندگی امسال کاهش تولید داریم.

مدرس ادامه داد : عمده کشت انبه به شهرستانهای میناب و رودان اختصاص دارد.۳۰ درصد انبه بصورت نارس برای مصارف خوراکی و تولید ترشی برداشت  می شود.

مدرس در پایان با بیان اینکه در فصل برداشت حدود هزار و ۴۰۰ نفر مشغول به کار می شوند عنوان کرد : فصل برداشت این محصول از اواخر فروردین شروع و تا اوایل مردادماه است.

بحران آب، مهمترین علت  کمبود انبه در میناب است

رئیس اداره جهاد کشاورزی شهرستان میناب گفت:بروز خشکسالی وهمچنین بحران جدی آب در این شهرستان از مهمترین علتهای کمبود انبه در میناب است.

محمد سالاری در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه بیش از ۱۷۰۰هکتار از اراضی شهرستان میناب زیر کشت درخت انبه است، گفت: شهرستان میناب مرغوبترین وبهترین نوع درخت انبه را در استان به خود اختصاص داده است اما در سال جاری نسبت به سال گذشته با کاهش ۱۵تا درصدی ۲۰  انبه محصول انبه را درمیناب شاهد هستیم.

سالاری با بیان اینکه برداشت بیرویه آب از دشت میناب  باعث پائین رفتن سطح ذخایر زیر زمینی شده است گفت: با قطع شدن اب سد استقلال به روی باغداران و مصرف بیش از حد ذخایر زیر زمینی سبب شده است که  ای سی آب از ۱۵۰۰ رو به افزایش یابد وتا مرز ۷۰۰ برسد که باعث تضعیف درختان  وهمچنین خشک شدن آنها شود.

سالاری اظهارداشت: باغداران در سالهای گذشته بهترین محصولات را وارد بازار میکردند، اما به دلیل سیاست های  غلط  اداره آب منطقه ای و قطع آب سد استقلال از روی باغداران وهمچنین بحران اب و خشکسالی  باعث کمبود این  محصول شده ایم.

این مسئول با بیان راهکارهای مناسب به باغداران اظهار کرد: با به وجود آمدن این موقعیت بحرانی باغداران باید روی به کاشت درختان مقاوم با کم آبی یا گیاهانی با بهره بری با آب بالاتر وهمچنین مکانیزه کردن کشتها وتولید درختان وگیاهان با عملکردبالاتر بیاورند.

سالاری در ادامه تصریح کرد :اداره جهاد کشاورزی همه تلاش خود را به کار خواهد برد که با رایزنی های مختلف با مقامات  آب رابه کشاورزان وباغدارن برگرداند  تا بتواند با پشتوانه جدی و محکم به افزایش محصولات خود در سالهای اینده ادامه دهند.