ممنوعیت کشت محصولات تراریخته در ایتالیا/ درخواست ۱۹ کشور اروپایی از اتحادیه اروپا برای ممنوعیت تراریخته

در اکتبر سال ۲۰۱۵ مسئولان کشور ایتالیا از اتحادیه اروپا درخواست کردند که کشت این محصولات را به طور کامل در این کشور ممنوع کند؛ ۱۹ کشور از ۲۸ کشور عضو این اتحادیه خواستار ممنوعیت کامل محصولات تراریخته در کشور خود هستند.

به گزارش اگری پرس، از سال ۲۰۰۵ تا سال ۲۰۱۴ مناطق و سازمانهای کشت محصولات تراریخته کشور ایتالیا روند افزایشی داشتند، اما پس از آزمایشهای متعدد کارشناسان و محققان، این روند افزایشی ثابت و سپس کاهش یافت؛ تصویر زیر مناطق و سازمانهای کشت محصولات تراریخته در سال ۲۰۱۴ را نشان می‌دهد.

نقاط سبز مناطق و نقاط زرد سازمانهای کشت محصولات تراریخته را نشان می‌دهند

در اواخر سال ۲۰۱۴، ۴۰ سازمان کشاورزی که از طرف مردم، کارشناسان، محققان، کشاورزان، سازمانهای محیط زیست،‌ سازمانهای تجاری و دیگر ارگانها به عنوان نماینده، مأمور به مخالفت علیه کشت محصولات تراریخته و خواستار ممنوعیت صد‌در‌صدی آنها در سراسر کشور ایتالیا شدند.

این اقدام همگانی مردم و سازمانهای کشور ایتالیا با موفقیت همراه بود و پس از این فشارها، شاهد روند کاهشی کشت محصولات تراریخته در کشور ایتالیا بودیم.

در سالهای اخیر اتحادیه اروپا قوانین جدیدی را برای محصولات تراریخته اعمال کرد که هر بار با مخالفتهای متعدد کشورهای زیر‌مجموعه خود مواجه می‌شد؛ از طرفی هم اتحادیه اروپا هنوز سلامت هیچ یک از محصولات تراریخته را تأیید نکرده است لذا اتحادیه اروپا در مارس ۲۰۱۴، قانون جدیدی تصویب کرد که مطابق آن ممنوعیت یا عدم ممنوعیت این محصولات را در اختیار کشورهای زیر مجموعه خود قرار داده است؛ یکی از بندهای این قانون به این صورت است که حتی اگر سلامت محصولات توسط اتحادیه تأیید شد کشورهای ذیل این اتحادیه حق ممنوعیت آن در کشور خود را دارند.

در اکتبر سال ۲۰۱۵، مسئولان کشور ایتالیا بنابر قانونی که اتحادیه اروپا وضع کرد که پیش‌تر به آن اشاره شد، از اتحادیه اروپا درخواست کردند که کشت این محصولات را به طور کامل در این کشور ممنوع کند.

متن درخواستی وزرای کشاورزی، محیط زیست و سلامت کشور ایتالیا به اتحادیه اروپا این چنین بیان شده است: «همسو با قوانین وضع شده توسط اتحادیه، خواستار ممنوعیت کشت محصولات دستکاری ژنتیکی شده هستیم» ضمن اینکه پس از ارسال این درخواست به اتحادیه، برخی از کشورهای اروپایی دیگر مانند آلمان نیز این کار را انجام دادند.

یکی از سایتهای خبری معتبر ایتالیا ماه گذشته گزارشی منتشر کرده که نشان می‌دهد پس از قانون اتحادیه اروپا مبنی بر اختیار داشتن جداگانه کشورهای زیرمجموعه این اتحادیه برای ممنوعیت یا عدم ممنوعیت محصولات تراریخته، ۱۹ کشور از ۲۸ کشور عضو این اتحادیه خواستار ممنوعیت کامل محصولات تراریخته در کشور خود هستند.

مطابق این گزارش کشورهای فرانسه، آلمان، اتریش، یونان، مجارستان، هلند، لتونی، لیتوانی، لوکزامبورگ، بلغارستان، لهستان، دانمارک، مالت، اسلوونی، ایتالیا و کرواسی، اسکاتلند، ولز و ایرلند شمالی خواستار ممنوعیت کامل محصولات تراریخته در کشورهای خود شده‌اند.

از طرفی این گزارش نشان می‌دهد که هر‌گونه‌ محصول تراریخته‌ای که در اتحادیه اروپا تولید یا وارد می‌شود، دارای برچسب تراریختگی هستند چرا که اتحادیه اروپا معتقد است که مردم باید از چیزی که مصرف می‌کنند آگاهی کامل داشته باشند.

محصولات دستکاری ژنتیکی شده همواره مشاجره‌ها و درگیریهای زیادی را برای کشورهای سراسر دنیا به خصوص کشورهای اروپایی به وجود آورده‌اند؛ در کشورهای اروپایی گروه‌های مردمی زیادی مانند گروه سبز (که در گزارشهای قبلی به آن اشاره شد) وجود داشتند که همواره با این محصولات مخالفت می‌کردند و معتقد بودند که این محصولات به سلامت انسان و جامعه بشری آسیب می‌رساند.

البته لازم به ذکر است که کشت این محصولات به مراتب آسان‌تر از محصولات ارگانیک است چرا که محصولات دستکاری ژنتیکی شده به بسیاری از عوامل مانند باد، آبیاری و رسیدگی به‌موقع، هرس کردن و … احتیاج ندارند اما باید در نظر گرفت که سلامت این محصولات هنوز مورد تأیید کشورهای دنیا قرار نگرفته است؛ در حال حاضر کشورهای قاره امریکا و آسیا بیشترین تولیدات و مصرف محصولات تراریخته را دارند و در کشورهای اروپایی تولید و مصرف آن بسیار محدود است.

 

منبع: تسنیم