نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
کشت گیاه صنعتی روناس در اردکان به عنوان یکی از عمده مراکز تولیدکننده روناس کشور حال و هوای خوبی ندارد به نحوی که کشاورزان روناسکار اردکانی دیگر انگیزهای برای ادامه کار ندارند و راغب به تبدیل زمینهای خود به باغات پسته هستند که هم زودبازدهتر و هم درآمدزاتر است.
به گزارش اگری پرس به نقل از خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه یزد، زندگی بدون رنگ زیبایی و معنایی ندارد، لذا کاربرد رنگ در زندگی امروز نه تنها به عنوان یک نیاز بلکه به صورت یک ضرورت درآمده است. هر چند در این سالها مواد شیمیایی، صنعت رنگ را در جهان متحول کرده است ولی برخی کشورهای توسعه یافته در حال بازگشت به استفاده از رنگهای سنتی و طبیعی هستند چرا که برخی مواد رنگزای طبیعی خاصیت ضدمیکروبی و ضد آلرژیکی دارند و علاوه بر اینها به لحاظ مسائل زیست محیطی بیخطر هستند.
یکی از این مواد رنگزای طبیعی، گیاه “روناس” است که ارتفاع بوته آن از یک تا ۱٫۵ متر و ریشه آن به عنوان مهمترین اندام زیرزمینی این گیاه دارای قطری بین ۰٫۸ تا ۲ سانتیمتر و طول ۵۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر است که البته بهرهوری روناس نیز از همین ریشه حاصل میشود. در ریشه این گیاه، ترکیبی از ماده “آلیزارین” قرار گرفته که در اثر ترکیب با اسیدهای فلزات مختلف، لاکهای رنگین تولید میکند و در اسیدها و قلیاهای ضعیف، حل نمیشود. این گیاه بیشتر در اروپا و آسیا کاشت میشود ولی در ایران بیشترین کشت آن در استان یزد و در شهرستانهای اردکان و بافق صورت میگیرد.
گیاه روناس در اراضی شور و آهکی که کمتر گیاهی در آنها قادر به رویش است، میروید و تجربهای که از کاشت روناس در مناطق کویری به دست آمده است، نشان میدهد که کشت این گیاه علاوه بر مصرف صنعتی و اغذیهای، عاملی برای رفع شوری خاک و آمادهسازی تدریجی آن برای کشت سایر گیاهان زارعی است. علاوه بر اینها، زمینی که از آن روناس برداشت میشود به علت وجود خاصیت تثبیت ازت هوا در ریشه روناس، در کشتهای بعدی که غالباً نیز در اردکان از نوع گندم است، نیاز به کود اوره ندارد.
اصلاح خاکهای شور از طریق کشت روناس
محمدحسین وطنخواه، مدیر جهادکشاورزی اردکان در گفتوگو با خبرنگار ایسنای منطقه یزد، از جمله فواید روناس و مهمترین عوامل کشت آن را مقاومت به شوری، اصلاح خاکهای شور، استفاده در صنایع رنگرزی و همچنین استفادههای دارویی، عنوان و خاطرنشان کرد: بیشترین فواید روناس در طب سنتی در رفع بیماریهای پوستی، درمان گرفتگی عضلات بدن، ترمیم زخم، افزایش ترشح شیر و پایین آمدن اوره خون موثر است.
این مسئول، یکی از ویژگیهای منحصر به فرد این گیاه را خاصیت انبارداری زیاد ریشه آن ذکر کرد و گفت: کشاورزان میتوانند برای مدت طولانی، آن را در انبار نگهداری و در زمان مناسب به بازار عرضه کنند که البته نگهداری این گیاه نیز بیشتر به صورت فلهای است.
محرومیت روناس از سیاست خرید تضمینی
وطنخواه بیان کرد: روناس در گروه محصولاتی است که سیاست قیمت خرید تضمینی در مورد آن اعمال نمیشود و قیمت آن براساس مکانیزم بازار تعیین میشود. بیش از ۹۰ درصد فروش روناس استان به خریداران محلی و مازاریها (صاحبان آسیابهای سنگی) صورت میگیرد. روناس تولیدی استان علاوه بر مصرف داخلی، به خارج کشور نیز صادر میشود.
این مقام مسئول، زمان کاشت، سال برداشت و تراکم و روش کاشت را در میزان برداشت محصول تاثیرگذار دانست و افزود: متوسط عملکرد برداشت ریشه روناس در هر هکتار ۸ تا ۱۰ تن ریشه خشک است. کشت روناس به دو روش کشت ریشه و بذر صورت میگیرد. سال برداشت محصول معمولاً ۲ یا ۳ سال است که علاوه بر ریشه، قسمت سبزینه گیاه نیز جهت تغذیه دام برداشت میشود.
وطنخواه خاطرنشان کرد: روناس علاوه بر مقاومت بر شوری آب و زمین در برابر امراض و آفات نیز مقاوم است به طوری که اراضی دارای آب شور دارای رنگ مرغوبتری است و علاوه بر این در مناطق گرمسیری نیز بیشتر از مناطق سردسیر، ریشه تولید میکند.
خشکسالی و کشاورزی سنتی بلای جان روناس اردکان
مرتضی افخمی، رییس اداره منابع طبیعی اردکان در گفتوگو با خبرنگار ایسنای منطقه یزد، وضعیت کنونی کاشت روناس در اردکان را نامناسب ارزیابی کرد و کم آبی را یکی از مشکلات عرصه کشاورزی از جمله در کشت روناس برشمرد.
وی اظهار کرد: مشکل اصلی و عمده این محصول را میتوان کاشت سنتی و مهمتر از آن برداشت سخت آن که به صورت دستی و سنتی انجام میشود، دانست. از دیگر مشکلات موجود در این رابطه، نبود قیمت تضمینی، خرید برای تولیدکنندگان و بروز مشکلات صادراتی این محصول در سالهای اخیر است.
به گفته افخمی، تنها رقیب روناس در صنعت رنگرزی را مواد شیمیایی رنگی عنوان کرد و گفت: به دلیل اهمیت و ویژگیهای خاص روناس در صنایع تولید فرش، محصولات دارویی و بهداشتی، افق روشنی در برابر تولید این محصول و حمایت از کشاورزان و صنایع تولیدی و سنتی وابسته به آن قرار دارد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر تنها چهار مازاری هنوز به صورت سنتی و مداوم در این شهرستان مشغول به کار هستند، تصریح کرد: مازاریها کار خرید و فروش و تمیز کردن محصول، پودر کردن و بستهبندی و درجهبندی روناس را برعهده دارند.
افخمی خاطرنشان کرد: به منظور آسیب ندیدن مواد رنگی درون ریشه گیاه روناس، آن را از طریق قراردادن در زیر سنگ ایستاده و بزرگی که با سرعت پایین میچرخد، به پودر تبدیل میکنند و جالب توجه این است که اگر سرعت گردش زیاد باشد یا سنگ به صورت افقی حرکت کند، روناس گرم میشود و به هم میچسبد و قدرت پودر شدن از بین میرود.
روناس یکی از چهار گیاه اصلی در دست کاشت اردکان
علی اکبری، یکی از صاحبان مازاریهای اردکان در گفتوگو با خبرنگار ایسنای منطقه یزد با بیان اینکه تاریخ دقیقی از کشت روناس در اردکان در دسترس نیست، اظهار کرد: به نظر میرسد که همزمان با آغاز کشاورزی و سکونت مردم در این منطقه، کشت روناس که جزو چهار گیاه اصلی کشت شده در اردکان(گندم، جو، پنبه و روناس) محسوب میشود، رواج داشته است. کاشت روناس یکی از منابع اصلی درآمد کشاورزان اردکانی محسوب میشود به نحوی که در حال حاضر بیشتر مساحت زیرکشت این محصول در شهرستانهای اردکان و بافق در استان یزد قرار دارد و استان یزد رتبه اول تولید روناس کشور را در اختیار دارد.
بحران مازاریهای اردکان با افت تولید روناس
علی سپهری، محقق و نویسنده اردکانی که کتاب “روناس طلای سرخ” را تالیف کرده، در کتابش به شناسایی ۲۲ کارگاه مازاری در تاریخ اردکان اشاره کرده است که به نوشته وی، در حال حاضر تنها چهار کارگاه فعال است و دو کارگاه دیگر نیز به دلیل رکود بازار، فعالیتی ندارند.
وی در کتاب خود در مورد حال و روز مازاریهای اردکان چنین توصیف میکند: “این روزها، مازاریها با توجه به کاهش تولید روناس با بحران جدی روبرو هستند به طوری که از میزان روناس به کار گرفته شده در این مازاریها ۵۰ درصد آن تولید اردکان و ۵۰ درصد بقیه آن از اطراف به اینجا آورده میشوند و عمده دلیل این کاهش نیز نبود زمین لازم و اشغال زمینهای اطراف برای کشت درخت پسته است که جایگزین کشت روناس شده و از لحاظ درآمدی نسبت به روناس درآمدزایی بیشتری دارد.”
سپهری تصریح کرد: عمده دلایل کاهش کشت روناس در اردکان، کاشت و برداشت سنتی این محصول است که باعث افزایش هزینههای تولید و مقرون به صرفه نبودن تولید روناس میشود. علاوه بر آن آسانتر بودن و درآمدزایی بیشتر کشتهای جایگزین روناس و به تبع آن تبدیل زمینهای کشت روناس به باغات پسته، در این امر موثر است.
این محقق بیان کرد: فعالیت مازاریها به میزان تولید روناس و تقاضای بازار بستگی دارد و متاسفانه این روند رو به کاهش است.
به نظر میرسد تامین امکانات مکانیزه برداشت این محصول، بازاریابی و خرید تضمینی این محصول، ایجاد صنایع جنبی به منظور تهیه ماده رنگی روناس، ایجاد تعاونی تولیدکنندگان روناس برای حمایت از تولیدکنندگان و مازاریهای موجود، برداشتن موانع صادراتی، حمایت از محصولات ارگانیک و ایجاد مرکز تحقیقاتی و پژوهشی در زمینه گیاه روناس میتواند در رونق کاشت و تولید این گیاه صنعتی موثر واقع شود.
دیدگاه بسته شده است.