نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
تعاونی های منابع طبیعی یکی از انواع تشکل های مشارکتی هستند که به ایجاد نظام غیرمتمرکز تصمیم گیری، واگذاری امور به مردم، طراحی، اجرا و ارزشیابی مشارکتی پروژه های مختلف منابع طبیعی، بررسی نیازها و مشکلات ذینفعان، بهره گیری از امکانات و نیروهای محلی و… کمک می کند.
به گزارش اگری پرس منابع طبیعی به عنوان یک منبع تجدیدشونده، مهمترین عامل پایداری در توسعه اقتصادی و اجتماعی در یک سرزمین بشمار می رود. منابع طبیعی بیش از ۸۰درصد از مساحت ایران را شامل می شود که این مقدار بالغ بر ۱۳۶میلیون هکتار از وسعت کشور را در بر می گیرد. تجارب گذشته نشان می دهد که مدیریت پایدار منابع طبیعی تجدیدشونده در ایران در گرو مشارکت آگاهانه همه آحاد مردم خصوصاً مجریان و بهره برداران منابع طبیعی است. در این فرایند، تعاونی ها به عنوان پایدارترین و عمیق ترین نهاد مشارکتی، تجربه بسیار موفقی در سازماندهی مشارکت گروه های مختلف مردم به شمار می روند [۱].
تعاونی های منابع طبیعی یکی از انواع تشکل های مشارکتی هستند که با ایجاد نظام غیرمتمرکز تصمیم گیری، واگذاری امور به مردم، طراحی، اجرا و ارزشیابی مشارکتی پروژه های مختلف منابع طبیعی، بررسی نیازها و مشکلات ذینفعان، بهره گیری از امکانات و نیروهای محلی و ایجاد یکپارچگی و یک دلی در میان اعضا، نقش چشمگیری در کاهش حجم بیکاری ایفا می کنند. تعاونی های منابع طبیعی با ایجاد فعالیت های جانبی در زمینه ی زنبورداری و تولید عسل، کشت قارچ، تولید فرآورده های دامی و لبنی و جمع آوری محصولات فرعی، می تواند برای افراد محلی عضو تعاونی، فرصت شغلی ایجاد کند [۲].
سیاست های تعاونی های منابع طبیعی
در کنفرانس اتحادیه ی بینالمللی تعاون که در شهر منچستر کشور انگلستان در سال ۱۹۹۵ برگزار شد، مهم ترین سیاست های تعاونی های منابع طبیعی مشخص گردید. این سیاست ها عبارتند از [۳]:
اهداف تعاونی های منابع طبیعی به طور خلاصه به شرح زیر می باشد [۴]:
نقش شرکت های تعاونی در حفظ و احیای منابع طبیعی
در قوانین جاری کشور، بر حفظ و نگهداری از منابع طبیعی و محیط زیست به ارگان ها، سازمان ها، نهادهای دولتی، خصوصی، تعاونی و حتی به افراد جامعه تاکید فراوان شده است. بر همین اساس، شرکت های تعاونی معمولاً این وظیفه مهم را در دستور کار خود قرار می دهند [۵]. در اساسنامه شرکت های تعاونی منابع طبیعی علاوه بر آن چه گفته شد، نحوه استفاده از منابع طبیعی و چگونگی احیای مجدد و مراقبت های ویژه از این منابع مشخص شده است. با تشکیل شرکت های تعاونی منابع طبیعی نتایج زیر حاصل می گردد [۵]:
علیرضا رحیمی/ کارشناس ارشد مهندسی کشاورزی- توسعه کشاورزی دانشگاه تهران
دیدگاه بسته شده است.