سرانجام استفاده از کودهای گران و بی کیفیت/ لزوم اختصاص یارانه به کود های دامی
چندین سال است که مساله مهم واردات غیرقانونی و تولید کودهای تقلبی بهطور مستقیم بر کیفیت و کمیت محصولات کشاورزی داخلی تاثیرات نامطلوبی داشته است.
به گزارش اگری پرس، یکی از تلاش های مهم دولت ها در کشورهای توسعه یافته، ایجاد امنیت غذایی در جامعه تحت حاکمیت خود می باشد، برای رسیدن به این هدف در کشورهای یادشده، برنامه های بلند مدت تدوین میشود نقش بخش خصوصی و حاکمیت در این برنامه ها کاملا مشخص است به نحوی که حتی کشورهای حاشیه خلیج فارس – که عمدتا دارای اراضی کشاورزی نیستند- در حال سرمایه گذاری و خرید زمین در کشورهای مستعد هستند.
برای ایجاد امنیت غذایی پایدار، تامین نهاده های کشاورزی در کنار برنامه های ترویجی و اصلاح الگوی کشت بسیار حائز اهمیت است. تغذیه کودی گیاه، یکی از عوامل مهم در میان نهاده های کشاورزیست. استفاده مناسب از نهاده های شیمایی در کشور و با درنظر گرفتن مقدار دقیق و نیاز گیاه و خاک، به افزایش عملکرد و تولید ملی کمک نموده و تاثیرات مثبتی بر اقتصاد کشور دارد.
امام راحل (ره) فرموده اند: “کشاورزی راس امور و اساس اقتصاد کشور است و انواع وابستگی ها به دنبال وابستگی مواد غذایی می آید” مقام معظم رهبری نیز، بارها بر این نکته تاکید کرده اند که “حیات طیبه و تمدن جدید، در گرو استفاده از منابع موجود و اوج گیری کشاورزی است و اصلی ترین پایه خود کفایی کشور، تامین مواد غذایی است” در همین راستا در جهان امروز، در یک استراتژی بلند مدت می توان گفت تنها خودکفایی در صنعت غذا، به رغم اهمیت فراوان آن، امنیت لازم را برای ما ایجاد نخواهد کرد بلکه، وابستگی دیگر کشورها به محصولات کشاورزی ما نیز می تواند امنیت بلندمدت کشور را تامین نماید.
کودهای بی کیفیت شیمیایی، تهدیدی برای سلامت جامعه
چندین سال است که مساله مهم واردات غیرقانونی و تولید کودهای تقلبی بهطور مستقیم بر کیفیت و کمیت محصولات کشاورزی داخلی تاثیرات نامطلوبی داشته است. این مساله که با سلامت اقشار جامعه پیوند خورده، چنان حساسیتبرانگیز بود که حتی واکنش مسئولان عالیرتبه کشوری را به همراه داشته است. از آنجایی که کودهای شیمیایی تقلبی پس از برداشت، در محصولات کشاورزی باقی میمانند و سلامت جامعه را به مخاطره میاندازند، باید مصرف اینگونه کودهای شیمیایی مضر کاهش داده شود و از کودهای زیستی و غیرقابل نفوذ برای باغات و زمینهای زراعی استفاده شود.
از سوی دیگر به دلیل نظارتهای ضعیف و بیتوجهی متولیان، بازار فروش کودهای تقلبی در کشور داغ شده است و همه مسئولان با آگاهی به خطرات زیستمحیطی مصرف این قبیل کودها در مزارع و باغها صرفا به هشدار بسنده میکنند. با آنکه مسئولان طی سالهای اخیر برنامههایی را برای مقابله با نهادههای تقلبی در بخش کشاورزی و حذف برخی کودهای مضر برای خاک و محیط زیست را در دستور کار خود قرار دادهاند ولی کم اطلاعی بهرهبرداران بخش کشاورزی و افکار سنتی در کشاورزی روستاییان ایرانی فرصت مغتنمی برای سودجویی فروشندگان سمهای تقلبی و وارداتی غیرمجاز فراهم کرده است.
گرانی و بی کیفیتی کشاورزان را متضرر می کند
اسماعیل احمدی گندمکار نمونه استان بوشهر، بیان اینکه کشت گندم در بوشهر، در منطقه دشتستان از ۱۸ آبان ماه شروع می شود، گفت: کود و بذر به اندازه کافی موجود است و برای تأمین این نهادهها مشکلی نداریم، ولی هزینه تأمین آن بالاست.
احمدی که از ۱۰۰ هکتار زمین زراعی اش، نیمی را به کاربرد کود های شیمیایی و نیم دیگر را به کاربرد کود دامی اختصاص داده است، در گفتگو با خبرنگار اگری پرس، گفت: گرانی کود شیمیایی از یکسو و کیفیت پایین آن هم از سوی دیگر باعث شده که کشاورزان خرده پا در استان خسارات جبران ناپذیری را متحمل شوند.
وی با بیان اینکه در سال ۹۲ به تایید جهاد کشاورزی استان بیش از ۷۰ درصد کودهای شیمیایی در دسترس کشاورزان تقلبی بوده، گفت: کیفیت پایین نهاده های شیمیایی مصرف نامتعادل آنها را به دنبال دارد که این امر باعث افت عملکرد، آلودگی های خاکی و زیست محیطی، ضرر اقتصادی کشاورزان و از همه مهم تر باعث تهدید سلامت جامعه می شود.
لزوم اختصاص یارانه به کودهای آلی و زیستی
احمدی گفت: استفاده از کودهای حیوانی در مقایسه با کود شیمیایی باعث افزایش ۲برابری عملکرد محصولم شد و علاوه بر این کود دامی به بهبود سبزینگی و خوشه دهی گندم و همچنین بافت خاک کمک شایانی کرده است ولی متاسفانه تهیه کود حیوانی به دلیل گران بودن به طور کامل و قابل قبول برای کشاورز امکان پذیر نیست و هزینه تمام شده آن گران است. امسال نیز هم کود شمیایی و هم دامی را به صورت آزاد و از شرکت های خدمات کشاورزی خریداری کردم.
در پایان، گندم کار نمونه استان بوشهر ضمن اشاره به اینکه اگر به کودهای دامی یارانه تعلق بگیرد و مسئولین در استفاده از نهاده های زیستی کشاورزان را حمایت کنند، دیگر هیچ کشاورزی تمایلی به استفاده از نهاده های شیمیایی ندارد، اظهار داشت: کودهای شیمیایی موجود در بازار هم گران و بیکیفیت بوده و استفاده از آنها باعث افزایش قیمت تمام شده محصولات کشاورزی میشود.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰