از تولید زیرزمینی سم و کود تا تولید محصولات کشاورزی آلوده

در حالی که رییس سازمان نظام مهندسی کشاورزی برخی واردکنندگان سودجو را عامل کودهای بی‌کیفیت چینی در بازار می‌داند، واردکنندگان ضمن رد این ادعا معتقدند که تحریم‌ها عمده‌ترین عامل چینی شدن این محصولات است و مسئولان به جای پرداختن به این مسائل جلوی قاچاق و تولید زیر زمینی کود و سموم شیمیایی در کشور به نام برندهای مطرح را بگیرند.

به گزارش اگری پرس به نقل از ایسنا، احمد کبیری – رییس سازمان نظام مهندسی کشاورزی – درباره علت پر رنگ شدن نقش چین در تامین نهاده‌هایی مانند کود و سم شیمیایی مورد نیاز بخش کشاورزی اظهار کرد: گر چه تحریم‌ها نیز مشکلاتی را در تامین نیازهای اولیه کشور از جمله کشاورزی ایجاد کرد، اما طی سال‌های اخیر و در دوران دولت گذشته پیش از آنکه تحریم‌ها مشکلی به وجود بیاورد برخی از بازرگانان و واردکنندگان بودند که بازار ایران را در همه حوزه‌های اقتصادی در اختیار چینی‌ها قرار دادند که در حوزه کشاورزی نیز سبب شد تا عمده نیاز بخش کشاورزی به نهاده‌هایی مانند کود و سموم کشاورزی از چین تامین شود که نتیجه آن محصولات کشاورزی بی کیفیت و آسیب رسیدن به منابع پایه آب و خاک کشور شده است.

البته وی به خود انتقادی از گذشته نیز پرداخت و گفت: سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی نیز در این دوران باید بهتر در زمینه صدور مجوزها دقت می‌کرد، چرا که نگاه سودجویانه برخی واردکنندگان سبب شد تا اذهان مردم مشوش شود و دیگر کسی به محصولی که استفاده می‌کرد اعتماد نداشته باشد.

اما در این میان سید مهدی حسینی – رییس انجمن واردکنندگان سم و کود معتقد است: بیش از ۹۰ درصد از محموله های کود و سمی که آن ها وارد می‌کنند از استانداردهای بالایی برخوردار بوده و البته همگی مورد تایید سازمان حفظ نباتات است اما دولت برای ارتقا کیفی این محصولات باید اجازه واردات سموم نسل جدید را بدهد.

وی می‌افزاید: در حال حاضر برخی در کارگاه‌های زیرزمینی به تولید کود و سموم شیمیایی مشغولند و محصول غیر قانونی خود را به نام برندهای مطرح اروپایی در بازار عرضه می‌کنند که باید از مسئولان و دستگاه‌های نظارتی مانند سازمان حفظ نباتات خواست تا جلوی این تخلف و عرضه کود و سموم قاچاق را در کشور بگیرد.

به گفته حسینی، بیش از ۸۰ درصد سموم در داخل کشور تولید و حدود ۸۰ درصد کودشیمیایی مورد نیاز بخش کشاورزی نیز از سوی بخش دولتی و شرکت خدمات حمایتی تامین می‌شود و تنها نیمی از مابقی نیاز کشور از چین وارد می‌شود و بازارهای اروپایی دیگر منابع تامین کود سم هستند.

رییس انجمن واردکنندگان سم و کود می‌گوید: اگر دولت به جای یارانه کود و اعتبار ۵۵۰ میلیارد تومانی که به شرکت خدمات حمایتی برای خرید این محصولات می‌دهد، آن را صرف نظارت بیشتر بر تولید و واردات این محصولات کند و در اختیار موسسه تحقیقات خاک و آب برای تجهیز بیشتر در زمینه دستگاه‌ها و آزمایشگاه‌های تشخیصی در زمینه کود سم کند و واردات این محصولات را در اختیار بخش خصوصی قرار دهد، شاهد تحولی بزرگ در تامین این نهاده‌های مورد نیاز بخش کشاورزی خواهیم بود.

وی معتقد است: اگر تحریم‌ها و مشکلات بانکی ناشی از آن‌ها حل شود، خواهید دید که کود‌ها و سموم شیمیایی باکیفیت اروپایی جای خود را در بازار ایران باز می‌کنند.

انتهای پیام