به گزارش اگری پرس به نقل از خبرگزاری تسنیم، پس از بیست سال کشت گسترده تراریخته‌هایی که قرار بود مشکل غذای جهان را حل کنند و با کاهش سموم شیمیایی سلامت را برای مردم به ارمغان بیاورند، نیویورک تایمز دیروز آمارها و جداولی منتشر کرد {اینجا} که به‌روشنی نشان می‌دهد، امریکای شمالی به عنوان مهد تراریخته در مقایسه با اروپای غربی عاری از تراریخته، هم میزان افزایش عملکرد تولید کمتری دارد، و هم میزان مصرف سموم در آن افزایش پیدا کرده است. در این مقاله آمده است: «حدود ۲۰ سال پیش، ایالات متحده و کانادا معرفی محصولات دستکاری ژنتیکی در کشاورزی را در دستور کار قرار دادند. اروپا تا همین الآن این فناوری را نپذیرفت و استفاده نکرد؛ در عین حال در این زمان در «افزایش عملکرد» محصولات و «کاهش استفاده از آفت‌کشها» از امریکا ــ که محصولات تراریخته در آن به‌صورت گسترده کشت شده ــ موفقتر بوده است.» نمودارها و متون زیر از این مقاله شده استخراج شده است.

الف – افسانه افزایش عملکرد و مقابله با گرسنگی

کانادا و اروپای غربی، کشت ارقام مختلف کلزا (کانولا) را در دستور کار قرار دادند؛ کشاورزان کانادا دانه‌های دستکاری‌ شده ژنتیکی (تراریخته) و اروپاییها ارقام عادی و کلاسیک را کشت کردند. عملکرد بلند مدت هردو این مناطق یکسان بوده است.

Sources: Food and Agriculture Organization of the United Nations | Note: Western Europe is France, Germany, Belgium, Luxembourg, Switzerland, the Netherlands and Austria.

در مورد ذرت نیز آمارها نشان می‌دهد در سه دهه گذشته، روند عملکرد ذرت در اروپای غربی تا حد زیادی با ایالات متحده یکسان بوده است.

Source: Food and Agriculture Organization of the United Nations | Note: Western Europe is France, Germany, Belgium, Luxembourg, Switzerland, the Netherlands and Austria.

حتی رشد بازده چغندرقند در غرب اروپا به‌وضوح بیشتر از ارقامی است که در ایالات متحده کشت شده است.

Source: Food and Agriculture Organization of the United Nations | Note: Genetic modification penetration reached 95 percent by 2010, according to the United States Dept. of Agriculture.

 

ب- افسانه کاهش آفت‌کشها و سلامت کشاورزان

تاجران تراریخته وعده می‌دادند که محصولات دستکاری ژنتیکی نیاز برای آفت‌کش را کاهش خواهند داد. اما نیازی به تراریخته نیست؛ در فرانسه، که تراریخته‌ها مجاز نیست، استفاده از آفت‌کش به‌طور قابل توجهی کاهش یافته است.

Source: Union of Industries of Plant Protection France

اما در طرف مقابل در ایالات متحده، گرچه استفاده از موادشیمیایی حشره‌کش و قارچ‌کش کاهش یافته، اما کشاورزان ناچار شده‌اند مقادیر بیشتری از سموم کشنده علف‌هرز را استفاده کنند.

Source: U.S. Geological Survey

جالب اینکه بیشترین رشد را در استفاده از سموم کشنده علف هرز می‌بینیم که در سم «رانداپ» مونسانتو و گلایفوسیت وجود دارد. رشد سموم مختلف را در نمودار زیر ببینید.

Source: U.S.D.A. National Agricultural Statistics Service

به این ترتیب می‌بینیم که در سطح جهانی ۲۰ سال افسانه «افزایش عملکرد» و «کاهش سموم» که بهانه کشت بذرهای مونسانتو و راکفلر در برخی کشورهای دنیا بود پایان یافته است. باید دید برخی تصمیم‌گیران عرصه غذا و سلامت کشور ــ که پیش از این با همین بهانه‌ها تلاش در جا انداختن تراریخته‌ها داشتند ــ آیا رویه و تصمیم خود را تغییر می دهند یا خیر؟